Psykisk (o)hälsa

DEN VERKLIGA KRISEN VI MISSAR

Våra unga står inför en TYST KAMP

Av: Oden Aghapoor

Självmord är en allvarlig folkhälsofråga i Sverige, särskilt bland unga.Här är en sammanfattning av aktuell statistik och trender:​

 Unga och självmord

  • Under 2023 dog 44 personer i åldern 15–19 år av självmord, en ökning från 37 året innan.

  • I åldersgruppen 20–24 år var siffran 93 självmord, jämfört med 78 år 2022.

  • Bland unga vuxna (18–29 år) har en Novus-undersökning visat att en större andel än i övriga befolkningen har upplevt självmord eller självmordsförsök bland sina vänner.​Mynewsdesk+1Start+1

 Övergripande statistik

  • Totalt dog 1 328 personer av självmord i Sverige under 2023.

  • Av dessa var 943 män och 385 kvinnor.

  • Bland unga personer (15–29 år) stod självmord för ungefär en tredjedel av alla dödsfall.​Start+1Start+1

 Suicidtankar och psykisk hälsa

  • Knappt 4 % av befolkningen i åldern 16 år och äldre uppgav 2024 att de haft suicidtankar under det senaste året.

  • I åldersgruppen 16–29 år var andelen 8 %, vilket är högre än i äldre åldersgrupper.​Start+1Mynewsdesk+1

Suicidförsök och vård

  • Drygt 11 000 personer vårdades 2022 i samband med ett suicidförsök eller annan avsiktligt självdestruktiv handling.

  • Flickor och kvinnor under 30 år är de som vårdas oftare än andra, och i dessa åldrar finns även stora könsskillnader.​Start

Trender över tid

  • Självmordstalet bland unga vuxna (15–24 år) har ökat från 9,8 per 100 000 invånare 2022 till 11,5 per 100 000 invånare 2023.​Karolinska Institutet

Viktigt att veta

  • Suicid är en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga vuxna i Sverige.

  • Det finns hjälp att få.Om du eller någon du känner mår dåligt, tveka inte att söka stöd.​

För mer information och stöd kan du besöka Mindeller Suicide Zero.​Mynewsdesk

Om du vill ha mer detaljerad statistik eller information om stödresurser, tveka inte att fråga.

Få ut mer av AN som inloggad

Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på AN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.

  • Följ dina intressen
  • Nyhetsbrev

Sverige står inför två allvarliga utmaningar. Den ena är den eskalerande våldssituationen, där skjutvapenvåldet, ofta kopplat till gängbrott, drar stor uppmärksamhet. Under 2023 dödades105 personer i skjutningar, vilket är en alarmerande siffra och ett resultat av gängkriminalitetens ökande inflytande. Den andra, tystare, men än mer farliga, krisen är den psykiska ohälsan som drabbar våra unga.


Självmord är denledande dödsorsaken bland ungai Sverige, och trots denna skrämmande statistik väljer regeringen att prioritera andra frågor. Medan poliser och skärpta straff för gängbrott får politiskt fokus, lämnas psykisk hälsa och självmordsprevention i skuggan. Våra unga står inför entyst kampsom för många är osynlig för omvärlden – de kämpar med inre mörker, ångest, depression och tankar på självmord, men får inte den hjälp de behöver innan det är för sent.


Varje år tar omkring1 200 personer sitt livi Sverige, vilket är elva gånger fler än de som dödas i skjutningar. Detta är inte ett isolerat problem för en specifik grupp, utan en samhällsutmaning som drabbar människor från alla samhällsskikt, särskilt unga, som inte får det stöd de behöver när de känner sig mest utsatta.


Regeringens snedvridna prioriteringar

Regeringens retorik om gängbrott och skjutningar är både tydlig och handlingskraftig, men samtidigt sker en förminskning av den psykiska ohälsans påverkan. Det är enklare att hantera de dramatiska effekterna av kriminalitet – det syns i medierna, det är en tydlig, konkret fråga för politiker att ta tag i. Men de unga som lider av psykisk ohälsa är svårare att se, och än svårare att nå ut till i form av politiska åtgärder.


Den psykiska hälsovården är underfinansierad, och unga som söker hjälp möts ofta av långa väntetider och otillräckliga resurser. Den här tysta krisen får alldeles för lite uppmärksamhet i det politiska samtalet. När gängvåldet ses som det största hotet, förbises det faktum att psykisk ohälsa och självmord är långt dödligare och påverkar flera gånger fler liv.


Vi missar den verkliga krisen

Att fokusera på gängkriminalitet och dödsskjutningar är förståeligt i en tid av ökad oro och våld. Men om vi inte börjar se den psykiska ohälsans effekter på våra unga kommer vi att förlora ännu fler människor – inte till kulor, utan till en tyst förtvivlan. Våra barn och unga står inför ett av de största hoten för samhället: de kämpa med en inre mörker som få ser, och många faller igenom systemet.


Självmord är den största tysta epidemini vårt land, och det är hög tid att vi som samhälle börjar prioritera den. Regeringen och vi som väljare måste våga ifrågasätta varför gängbrott får mer uppmärksamhet än den psykiska ohälsan som leder till dödsfall varje dag. Vi måste börja lyssna på våra unga, ge dem det stöd de förtjänar och satsa på att förebygga självmord och psykisk ohälsa innan det är för sent. För i det långa loppet är det denna tysta, osynliga kamp som utgör det största hotet mot vårt samhälle.