Fakta om Sveriges politiska landskap inför valet 2026

1. Tidslinje:
Nästa riksdagsval hålls den 13 september 2026. Den nuvarande regeringen, ledd av Moderaterna i samarbete med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, styr via Tidöavtalet.

2. Partiernas läge:

  • Socialdemokraterna (S):Stabila med stöd för välfärdspolitik, prognos: 30–32 %.

  • Moderaterna (M):Svagare stöd efter samarbete med SD, prognos: 18–20 %.

  • Sverigedemokraterna (SD):Starka i frågor om brott och migration, prognos: 18–20 %.

  • Vänsterpartiet (V):Ökat stöd bland unga väljare, prognos: 9–10 %.

  • Centerpartiet (C):Svag profil, risk för att inte klara 4 % spärren, prognos: 4–5 %.

  • Kristdemokraterna (KD):Kämpar för att hålla sig över 4 %, prognos: 4–5 %.

  • Liberalerna (L):Har förlorat många medlemmar, risk för att åka ur riksdagen, prognos: 2,5–3,5 %.

  • Miljöpartiet (MP):Fokuserar på klimatet, prognos: 5–6 %.

3. Viktiga faktorer:
Brottsbekämpning, klimatfrågor och migration är heta ämnen. Sverigedemokraterna och Moderaterna driver tuffare linjer inom brott och migration, medan Miljöpartiet lyfter klimatet.

4. Prognos för regeringsalternativ:

  • Rödgrönt block:Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan samarbeta.

  • Högerblock:Moderaterna och Sverigedemokraterna kan behöva hitta nya samarbetsformer om Liberalerna åker ur.

Få ut mer av AN som inloggad

Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på AN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.

  • Följ dina intressen
  • Nyhetsbrev

SVERIGES AVGÖRANDE ÖGONBLICK:

VALET 2026 KAN RITA OM DEN POLITISKA KARTAN

Valresultatet 2022, som visar den största koalitionen och dess stöd i varje valkrets (vänster) och kommun (höger).

Av Alexander Johansson

Sverige befinner sig i ett intensivt politiskt skede. Med ett drygt år kvar till nästa riksdagsval har de senaste opinionsmätningarna gett oss en fingervisning om hur väljarstödet förändrats sedan valet 2022. Samtidigt har partiernas interna utveckling och medlemsantal spelat en stor roll för deras aktuella situation. Denna artikel gör en genomgång av samtliga riksdagspartier, analyserar deras nuvarande läge och ger en kvalificerad gissning om det kommande valresultatet.

Socialdemokraterna (S)

Socialdemokraterna har efter valet 2022 fortsatt att ligga relativt stabilt i opinionsmätningarna. De gynnas av en längtan efter stabilitet och har med Magdalena Anderssons ledarskap lyckats behålla mycket av sitt väljarstöd, trots en tuffare politisk debattmiljö. Partiets huvudutmaning fram till valet är att hitta tydliga svar på frågor som rör integration och brottsbekämpning, där de har tappat förtroende till Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Prognos:Socialdemokraterna kommer sannolikt att ligga runt 30–32 % i valet, en marginell förbättring från 2022.

Moderaterna (M)

Moderaterna, under Ulf Kristerssons ledarskap, har befunnit sig i en något svår sits. Regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna genom Tidöavtalet har givit dem makt, men också alienerat vissa mer liberala och urbana väljare. Trots det är Moderaterna fortsatt starka inom frågor som lag och ordning samt ekonomi.

Prognos:Moderaterna beräknas landa på cirka 18–20 %, vilket innebär en liten nedgång från förra valet.

Sverigedemokraterna (SD)

Sverigedemokraterna är en av de största aktörerna i dagens politiska landskap. De har visserligen tappat något i vissa mätningar men är fortsatt starka, särskilt bland väljare på landsbygden och i småstäder. Partiets tydliga profil i migrationsfrågor, kriminalitet och kulturkamp har både mobiliserat kärnväljare och avskräckt potentiella mittenväljare.

Prognos:SD kan landa på cirka 18–20 %, möjligtvis strax under Moderaterna men inom samma spann.

Vänsterpartiet (V)

Vänsterpartiet har haft ett uppsving under Nooshi Dadgostars ledarskap, särskilt i frågor som rör välfärd, bostäder och arbetsrätt. Partiet lyckas attrahera yngre väljare och missnöjda S-väljare som anser att Socialdemokraterna blivit för försiktiga.

Prognos:Vänsterpartiet kan nå 9–10 %, vilket är en viss ökning från 2022.

Centerpartiet (C)

Centerpartiet har efter valet 2022 befunnit sig i en identitetskris. Ny ledare efter Annie Lööf har ännu inte lyckats profilera partiet tydligt, och väljarna är splittrade om C ska orientera sig mot vänster eller höger. Den svaga positionen i frågor om klimat och landsbygdspolitik gör att C riskerar att krympa ytterligare.

Prognos:Centerpartiet riskerar att hamna runt 4–5 %, vilket innebär en fortsatt nedgång.

Kristdemokraterna (KD)

Kristdemokraterna under Ebba Busch har haft svårt att få luft under vingarna efter valet 2022. Samarbete med SD och en del kontroversiella uttalanden har gjort att partiets klassiska fokus på vård och äldreomsorg fått mindre utrymme.

Prognos:KD kämpar för att hålla sig över 4 %-spärren och beräknas få 4–5 %.

Liberalerna (L)

Liberalerna är det parti som tappat mest i medlemsantal sedan valet 2022. Partiets beslut att ingå i Tidöavtalet och regeringssamarbetet med SD har lett till att många liberala väljare och medlemmar lämnat partiet i protest. Splittringen mellan partiets traditionella socialliberala falang och den mer marknadsliberala riktningen gör att L:sexistensberättigande ifrågasätts av många väljare.

Prognos:Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen och kan hamna runt 2,5–3,5 %.

Miljöpartiet (MP)

Miljöpartiet har efter en tid av motgångar hittat viss medvind, särskilt bland unga väljare. Klimatfrågan har åter hamnat högt på agendan, och MP har också blivit en samlingspunkt för dem som motsätter sig Tidöavtalets politik kring migration och rättsfrågor.

Prognos:MP väntas klara riksdagsspärren med 5–6 %.


Sammanfattning och scenarier för regeringsbildning

Om opinionsläget står sig ser vi två huvudsakliga scenarier:

  1. Ett rödgrönt blockbestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan eventuellt få stöd av Centerpartiet för att bilda regering.

  2. Ett fortsatt högerblock(M, KD och SD) kommer att behöva klara sig utan Liberalerna om de åker ut, vilket gör majoritetsbildningen mycket svårare.

Det är troligt att nästa mandatperiod präglas av svaga regeringar och fortsatt behov av blocköverskridande samarbeten.

Avslutande reflektion

Sveriges politiska karta är i snabb förändring. Partiernas framgång eller misslyckande beror inte bara på sakfrågor utan också på förmågan att vinna tillbaka förtroendet från en alltmer skeptisk väljarkår. Det är också tydligt att medlemsantal och intern stabilitet spelar större roll än tidigare; inte minst för Liberalerna som just nu är det parti som förlorat flest medlemmar sedan valet 2022.

Med mindre än ett år kvar till valet är ingenting avgjort – men det råder ingen tvekan om att valet 2026 kommer att bli ett av de mest avgörande i modern svensk historia.