STÖD OSS
Vill du ha fakta – inte propaganda?
Stöd faktagranskad journalistik med 50 SEK per månad
Sverige måste erkänna ...
Den bristande integrationen är inte bara ett problem för de invandrade själva. Det är ett samhällsproblem.
Sagan om Landet Blågull
Det var en gång ett land som föll, men reste sig igen – inte för att det var lätt, utan för att folket vägrade ge upp kärleken.
Lösningar för en hållbar framtid
Det krävs ett välfungerande samarbete mellan offentliga och privata aktörer, en hållbar arbetsmiljö för vårdpersonal ...
Den svenska skolan befinner sig i ett allvarligt läge. Ökad segregation, bristande resurser och sjunkande kunskapsnivåer hotar inte bara elevernas framtid – utan hela samhällets utveckling.
𝗦𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗮 𝘀𝗸𝗼𝗹𝗼𝗿 𝘀𝘁𝗮̊𝗿 𝗶𝗻𝗳𝗼̈𝗿 𝘀𝘁𝗼𝗿𝗮 𝘂𝘁𝗺𝗮𝗻𝗶𝗻𝗴𝗮𝗿. 𝗨𝘁𝗮𝗻𝗳𝗼̈𝗿𝘀𝗸𝗮𝗽 och 𝘀𝗸𝗼𝗹𝘀𝗲𝗴𝗿𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 är påtagliga problem som måste adresseras omgående. 𝗞𝘃𝗮𝗹𝗶𝘁𝗲𝘁𝘀𝗮𝗿𝗯𝗲𝘁𝗲𝘁 och 𝗳𝗼̈𝗿𝗯𝗮̈𝘁𝘁𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝗮̊𝘁𝗴𝗮̈𝗿𝗱𝗲𝗿𝗻𝗮befinner sig på en oroande låg nivå, och kunskapsnivåerna bland eleverna sjunker stadigt. Skolan är grunden för vår framtid, där barn tar sina första steg mot att bli delaktiga och produktiva medborgare i vårt samhälle. När vi investerar i skolan, investerar vi i vårt lands framtid.
Vi som arbetar inom skolan har en central roll i att forma denna framtid. Skolledare bär ett särskilt ansvar för att skapa en positiv och inkluderande skolmiljö. Med engagerad och motiverad personal kan vi stödja barnens utveckling och bana väg för en ljusare framtid. Skolledare bör fokusera på att bygga starka och tillitsfulla team samt skapa en trygg och stimulerande inlärningsmiljö. 𝗦𝗸𝗼𝗹𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗵𝗼̈𝘃𝗲𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗳𝗹𝗲𝗿 𝗺𝗮𝗸𝘁𝗳𝘂𝗹𝗹𝗸𝗼𝗺𝗹𝗶𝗴𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗳𝗲𝗿, 𝘂𝘁𝗮𝗻 𝗹𝗲𝗱𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗼𝗺 𝘃𝗶𝗹𝗹 𝗹𝗲𝗱𝗮 𝗺𝗲𝗱 𝗵𝗷𝗮̈𝗿𝘁𝗮 𝗼𝗰𝗵 𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻.
Den sjunkande kunskapsnivån bland eleverna är ett alarmerande tecken på behovet av omedelbara åtgärder. I vissa skolor är andelen barn i behov av särskilt stöd betydligt högre än rikssnittet på 1,8 %. Detta kan bero på en rad olika faktorer, såsom socioekonomiska förhållanden, skolans resurser och tillgången till specialpedagogisk kompetens.. Men politikerna vill ändå spara på skolan, vilket är en utmaning som inte kan ignoreras. 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸𝗲𝗿 𝘀𝗼𝗺 𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗿 𝗽𝗮̊ 𝘀𝗸𝗼𝗹𝗮𝗻 𝗸𝗼𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗶 𝗵𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲𝗻𝘀 𝗹𝗷𝘂𝘀 𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗮𝘁𝘁 𝘀𝗲𝘀 𝘀𝗼𝗺 𝗳𝗿𝗮𝗺𝗴𝗮̊𝗻𝗴𝘀𝗿𝗶𝗸𝗮. Regeringen och kommunerna måste göra betydande investeringar i skolan för att vända denna negativa trend. Utan dessa satsningar riskerar vi att undergräva Sveriges framtid.
För att skapa en starkare och mer inkluderande skola måste vi samarbeta på alla nivåer – från politiska beslut till lokala initiativ i varje skola. Det krävs en gemensam ansträngning för att säkerställa att alla barn får det stöd och de möjligheter de behöver för att lyckas. Tillsammans kan vi bygga ett starkare Sverige. Framtiden börjar i skolan, och det är vårt gemensamma ansvar att se till att den blir ljus.
Jag har skapat en grupp kallad "𝗦𝗸𝗼𝗹𝘂𝘁𝘃𝗲𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗰𝗵 𝗹𝗮̈𝗿𝗮𝗻𝗱𝗲 𝗳𝗼̈𝗿 𝗳𝗿𝗮𝗺𝘁𝗶𝗱𝗲𝗻" och vill bjuda in er att gå med och stötta detta initiativ. Tillsammans kommer vi att undersöka de utmaningar som den svenska skolan står inför och utveckla förslag på pedagogiska åtgärder för att möta dessa utmaningar. Ditt engagemang och dina idéer är viktiga för att forma framtidens utbildning. Låt oss samarbeta för att skapa en bättre lärandemiljö för alla
Av Oden Aghapoor
Fakta, analys, statistik och siffror:
Ökande skolsegregation:Svenska skolor blir alltmer uppdelade utifrån socioekonomisk bakgrund. Elever i utsatta områden har generellt lägre studieresultat och sämre tillgång till behöriga lärare.
Sjunkande kunskapsnivåer:Enligt internationella mätningar som PISA har Sveriges resultat inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap sjunkit eller stagnerat de senaste åren.
Ökat behov av särskilt stöd:I vissa skolor är andelen elever i behov av särskilt stöd betydligt högre än rikssnittet på 1,8 %, vilket tyder på en kraftig belastning på skolornas resurser.
Brist på specialpedagoger:Många skolor saknar tillgång till specialpedagogisk kompetens, vilket försämrar möjligheten att hjälpa de elever som behöver mest stöd.
Nedskärningar i skolbudgeten:Trots problemen väljer flera kommuner att minska anslagen till skolan. Detta riskerar att förvärra lärarbristen, öka klasstorlekarna och ytterligare sänka kvaliteten i undervisningen.
Ledarskapets roll:Forskning visar att skolledare med fokus på tillit, teamarbete och ett inkluderande förhållningssätt har stor betydelse för skolans kvalitet och elevernas välmående.