Liberalism måste ta tillbaka mitten!

Intervju med Maria Leissner tidigare partiledare för Folkpartiet, idag Liberalerna

Av Linda Karlsson

Maria Leissner är en central gestalt inom svensk liberalism. Som Liberalernas första kvinnliga partiledare har hon under decennier varit en tydlig röst för socialliberalismen, både nationellt och internationellt. Inför regionvalet 2022 gjorde hon politisk comeback och fortsätter att vara en viktig ideologisk kompass för partiet.

I en längre exklusiv intervju med Agenda Nexus reflekterar Maria Leissner över Liberalernas ideologiska framtid, klimatpolitiken och det förändrade politiska landskapet inför valet 2026. Hon talar klarspråk om Tidöavtalet, varnar för partiets ideologiska urholkning och betonar behovet av ett värdebaserat ledarskap för att rädda Liberalernas själ.

Maria Leissner, Liberalernas första kvinnliga partiledare, ger en skarp analys av partiets utveckling

Maria Leissner tidigare partiledare för Folkpartiet, idag Liberalerna   Foto: FBA


Om Liberalernas riktning och partiledarskap


I fråga om Liberalernas vägval under senare år, konstaterar Maria Leissner att partiet har förlorat både sin profil och sitt fotfäste:

–Vägvalet har lett till att Sverige förändrats i en illiberal riktning. Många av Liberalernas viktigaste profilfrågor har försvagats, och Sverige befinner sig idag längre bort från målen i partiprogrammet än i början av mandatperioden. Det är ett direkt resultat av att partiet bytte in sin sakpolitik mot (ett par) en handfull ministerposter. Ingen annan regering hade skadat biståndet så som Tidö-regeringen gjort. Och väljarstödet har inte stärkts, vilket var syftet med beslutet om vägvalet. 


När det gäller det stundande partiledarvalet är Leissner tydlig med att fokus bör ligga på ideologi snarare än på person:

Det är de mest aktiva medlemmarna som ska fatta beslut om ledarskapet. Men valet av partiledare är underordnat den större frågan om politisk inriktning. En ny partiledare har inte automatiskt mandat att ändra kurs – Tidöpolitiken kvarstår tills vidare.


På frågan om huruvida Liberalernas socialliberala identitet har urholkats, svarar Leissner med eftertryck:

– Partiet har idag aktivt valt bort sin roll i mitten. Det har lett till ett opinionsmässigt haveri. Jag hoppas på en återgång till en självständig liberal mittenposition – i linje med partiprogrammet – vilket skulle tjäna både partiet och Sverige bättre.


Inför valet 2026: Självständighet eller blockpolitik?


I fråga om Liberalernas roll inför valet 2026 betonar Maria Leissner behovet av självständighet:

Jag hoppas att partiet vågar gå till val på sitt eget program, med sin egen ledare. Inte som bihang till någon annans agenda. Som Gunnar Hedlund en gång sa: "Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten." Politiska förhandlingar hör hemma efter valet – inte före.


Om en möjlig återgång till ett mittenblock, t.ex. med Socialdemokraterna och Centerpartiet, är Leissner skeptisk men öppen för en framtida kursändring:

– Ett parti med få mandat vinner i tydlighet genom att stå i opposition. Efter år av kompromisser riskerar vi att inte ens finnas kvar i riksdagen. Ett politiskt omtag behövs – en paus från regeringslekar och maktspel, tillbaka till våra rötter.


När hon får frågan om Liberalernas främsta uppgift i det politiska landskapet, tvekar hon inte:

– Liberalismen vilar på tre ben: demokrati och mänskliga rättigheter, företagande och valfrihet, samt social omsorg och välfärd. Det är vår unika kombination – vår USP. Men världen utmanas av populism, nationalism och autokrati. Vår uppgift är att stå emot denna nya illiberala världsordning. Sverige ska inte bli nästa offer.


Om klimatet och framtiden

På frågan om hur Liberalernas klimatpolitik kan återfå trovärdighet, säger Maria Leissner:

Tyvärr har vi tappat både trovärdighet och profil inom klimat och naturvård, där vi tidigare låg i framkant. Partiprogrammet innehåller goda verktyg för en nystart – om viljan finns.


När det gäller balansen mellan statlig styrning och marknadslösningar i klimatpolitiken, är hon tydlig:

– Marknadsekonomi fungerar bara inom tydliga ramar. Särskilt för gemensamma nyttigheter som miljö och energi. Statliga regelverk, internationella avtal och riktat stöd behövs – därefter kan marknaden agera inom dessa gränser.


Om samarbete och värderingar

Vad gäller partiledarens värderingar, särskilt i relation till SD:s inflytande, menar Leissner:

– Partiprogrammet är den bästa huvudkudden en partiledare kan ha. Det är där riktningen ska hämtas – inte från opinionsläget.

Till sist, om de röda linjerna i samarbetet med SD, är Maria Leissner allvarlig:

– De röda linjerna har redan passerats. SD sitter nu inne i kanslihuset, med nycklar, passerkort och rödpenna i propositionerna. De styr politikens innehåll. Det är en utveckling som borde oroa varje liberal.


Maria Leissners budskap är tydligt: Liberalismen måste återta sin ideologiska kompass. Inte genom att följa makten – utan genom att våga stå för sina värderingar.


Maria Leissner – en pionjär inom liberal politik och svensk diplomati

Maria Leissner är en erfaren svensk politiker och diplomat, född i Göteborg 1956. Hon har haft en betydande roll inom Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och blev historisk som partiets första kvinnliga partiledare när hon tillträdde 1995. Hennes politiska engagemang började redan i ung ålder – bland annat som ordförande för Liberala ungdomsförbundet och som riksdagsledamot under 1980-talet.

Efter partiledartiden har Leissner haft ett brett internationellt uppdrag, bland annat som ambassadör i flera centralamerikanska länder. Mellan 2012 och 2017 var hon generalsekreterare för Community of Democracies – en global sammanslutning för att stärka demokratins ställning i världen.

Hon har även haft tunga uppdrag på hemmaplan. Bland annat har hon varit ordförande för Högskolan i Borås och är i dag aktiv inom Region Stockholm som ledamot i både regionfullmäktige och kulturnämnden.

År 1996 omkom hennes sambo Hans Holmgren i en bilolycka – en tragisk händelse som starkt påverkade henne och bidrog till beslutet att lämna partiledarskapet.

Maria Leissner är känd för sitt orubbliga engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter och socialliberala värderingar – ett arbete hon fortsätter än i dag med samma glöd och principfasthet.